TS EN 61347-2-7nLamba kontrol düzeni

Bölüm 2-7: Acil aydınlatmada kullanılan (bağımsız) bataryadan beslenen elektronik kontrol düzeni için özel kurallar

Kapsam

TS EN 61347-2-7 standart, sürekli çalışan veya sürekli çalışmayan acil aydınlatma amacıyla kullanılan bataryadan beslenen elektronik kontrol düzenleri için özel güvenlik kurallarını kapsar.
Bu Standard, IEC 60598-2-22’de belirtilen acil aydınlatmada kullanılan bağımsız aydınlatma armatürleri ile elektronik kontrol düzenleri ve kontrol birimleri ile ilgili özel kuralları içerir.
Bu Standard, floresan lambalarda kullanılan kontrol düzeni için amaçlanır ancak örneğin enkandasen, yüksek basınçlı boşalmalı lambalar ve LED’ler gibi diğer lamba tiplerine de uygulanabilir.
Bu Standard kontrol düzeninin acil mod çalışmasını kapsar. Normal ve acil aydınlatma çalışmalarının kombinasyonuna sahip olan kontrol düzeni için normal aydınlatma çalışması durumları IEC 61347 ‘ye ait ilgili Bölüm 2’nin kapsamındadır.
TS EN 61347-2-7 Acil aydınlatmada kullanılan d.a. beslemeli elektronik kontrol düzeni, batarya içerebilir veya içermeyebilir.
Bu Standard ayrıca, elektronik kontrol düzenlerinin d.a. beslemeli elektronik kontrol düzenleri olmaları durumunda performans özellikleri olarak kabul edilen çalışma özelliklerini de kapsar. Bunun nedeni, çalışmayan acil aydınlatma teçhizatının bir güvenlik tehlikesi oluşturmasıdır. Bu Standard, merkezi hale getirilmiş acil güç besleme sistemine bağlanması amaçlanan acil aydınlatmada kullanılan d.a beslemeli elektronik kontrol düzenine uygulanmaz. Merkezi hale getirilmiş acil güç sistemi merkezi batarya sistemi olabilir.

Atıf yapılan standard ve/veya dokümanlar

Aşağıdaki atıf dokümanları, bu dokümanın uygulanması için zaruridir. Tarih belirtilen atıflarda, belirtilmiş olan baskı geçerlidir. Tarih belirtilmemiş atıflarda, atıf yapılan dokümanın en son baskısı (tadiller dahil) kullanılır.
IEC 60081:1997, Double-capped fluorescent lamps – Performance specifications (Çift başlıklı floresan lambalar – Performans özellikleri)
IEC 60598-2-22:2014, Luminaires – Part 2: Particular requirements – Luminaires for emergency lighting (Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2: Belirgin özellikler-Acil aydınlatma için)
IEC 60901:1996, Single-capped fluorescent lamps – Performance specifications (Tek başlıklı floresan lambalar – Performans özellikleri)
IEC 60921:2004, Ballasts for tubular fluorescent lamps – Performance requirements (Tüp biçimli flüoresan lambalar için – Performans özellikleri)
IEC 60929:2011, AC and/or DC-supplied electronic control gear for tubular fluorescent lamps – Performance requirements (a.a. ve/veya d.a. beslemeli – Elektronik kontrol düzeni – Tüp biçimli flüoresan lambalar için – Performans özellikleri)
IEC 61347-1:2007, Lamp controlgear – Part 1: General and safety requirements (Lamba kontrol düzeni – Bölüm 1: Genel ve güvenlik özellikleri)
IEC 61347-2-3:2011, Lamp control gear – Part 2-3: Particular requirements for a.c. and/or d.c. supplied electronic control gear for fluorescent lamps (Lamba kontrol düzeni – Bölüm 2-3:Fluoresan lambalar için a.a. ve/veya d.a. beslemeli elektronik kontrol düzeni için belirli özellikler)
TS EN 61347-2-7 IEC 61558-1:2005, Safety of povver transformers, power supplies, reactors and similar products – Part 1: General requirements and tests Amendment 1 (2009) (Güç transformatörleri, güç kaynakları, reaktörler ve benzeri ürünlerin güvenliği – Bölüm 1: Genel kurallar ve deneyler, Tadil 1 (2009) ‘
TS EN 61347-2-7 IEC 61558-2-1:2007, Safety of povver transformers, power supply units and similar products – Part 2-1: Particular requirements and tests for separating transformers and povver supplies incorporating separating transformers for general applications (Güç transformatörleri, güç kaynakları ve benzeri ürünlerin güvenliği – Bölüm 2-1: Genel uygulamalar için ayırma transformatörleri ve ayırma transformatörleri ile birleşik olan güç kaynaklarıyla ilgili belirli özellikler ve deneyler)
IEC 61558-2-6:2009, Safety of transformers, reactors, povver supply units and similar products for supply voltages upto 1 100 V- Part 2-6: Particular requirements and tests for safetyisolating transformers and povver supply units incorporating safety isolating transformers (Besleme gerilimi 1100V’a kadar olan transformatörlerinin, reaktörlerin, güç besleme birimlerinin ve benzeri ürünlerin güvenliği – 2-6: Genel uygulamalar için ayırma transformatörleri ve ayırma transformatörleri ile birleşik olan güç kaynaklarıyla ilgili belirli özellikler ve deneyler)
IEC 61558-2-16:2009, Safety of transformers, reactors, povver supply units and similar products for supply voltages upto 1 100 V-Part 2-16: Particular requirements and tests for svvitch mode povver supply units and transformers for svvitch mode povver supply units (Besleme gerilimleri 1100V’a kadar olan transformatörlerin, reaktörlerin, güç besleme birimlerinin ve benzer ürünlerin güvenliği – Bölüm 2-16: Anahtar durumundaki güç beslemesi için özel kurallar ve deneyler ve anahtar durumundaki güç besleme birimleriyle ilgili transformatörler)

Terimler ve tarifler

TS EN 61347-2-7 bu standardın amaçları için aşağıdakiler ile birlikte IEC 61347-1, Madde 3 ve IEC 60598-2-22 Madde 22.3’teki terimler ve tarifler uygulanır.

Acil aydınlatma

TS EN 61347-2-7 Normal aydınlatma beslemesi kesildiğinde kullanılması için sağlanan aydınlatma.

Değiştirme işlemi

TS EN 61347-2-7 Normal aydınlatma kaynağında arıza meydana geldiğinde, lambanın acil aydınlatma kaynağına otomatik olarak bağlanması ve aynı şekilde arıza ortadan kalktığında lambanın acil aydınlatma kaynağından normal aydınlatma kaynağına otomatik olarak tekrar bağlanması.

Doldurma cihazı

TS EN 61347-2-7 bataryanın dolu olmasını muhafaza etmek ve belirli süre içerisinde tekrar doldurulması için kullanılan cihaz

Aşırı boşalmaya karşı koruma cihazı

TS EN 61347-2-7 Batarya gerilimi belli bir değerin altına düştüğünde balastı bataryadan ayırmak için kullanılan cihaz.

Acil çalışmanın beyan süresi

Beyan acil balast lümen faktörünün elde edildiği, imalatçı tarafından belirtilen süre.

En yüksek d.a. çalışma gerilimi

TS EN 61347-2-7 kontrol düzeni imalatçısı tarafından beyan edilen en yüksek besleme gerilimi.
Bataryadan beslenen kontrol düzeni için bu, tamamen dolu durumda mevcut olan en yüksek batarya gerilimidir.

Aşırı boşalmaya karşı koruma cihazı

TS EN 61347-2-7 Kontrol düzeni imalatçısı tarafından beyan edilen anma besleme gerilimi.
TS EN 61347-2-7 Bataryadan beslenen kontrol düzeni için bu, batarya imalatçısı tarafından beyan edilen anma batarya gerilimidir.

 d.a. gerilim aralığı

TS EN 61347-2-7 en düşük ve en yüksek beyan d.a. çalışma gerilimleri arasındaki gerilim aralığı.

Beyan a.a. çalışma gerilimi

Batarya doldurucunun veya kontrol düzeninin sürekli çalışması için kontrol düzeni imalatçısı tarafından beyan edilen anma besleme gerilimi.

a.a. gerilim aralığı

En düşük ve en yüksek beyan a.a. çalışma gerilimleri arasındaki gerilim aralığı.

Uzaktan kontrol

Normal aydınlatma, örneğin gece boyunca, merkezi olarak kapatıldığında bataryanının lamba çalışma devresi tarafından boşalmasını önleyen cihaz.

Gösterge

a) Bataryanın doldurulduğunu,
b) Uygun olduğunda, acil aydınlatma lambalarının tungsten filamanı boyunca devre sürekliliğinin mevcut olduğunu gösteren cihaz.

Acil balast lümen faktörü (EBLF)

Acil kontrol düzeni tarafından beslenen lambanın acil ışık akısının, kendi beyan gerilimi ve frekansında uygun referans balast ile çalışan aynı lambanın ışık akısına oranı.
Acil balast lümen faktörü, normal besleme kaynağının arızalanmasından sonra, uygun zamanda ve beyan zaman süresinin sonuna kadar sürekli olarak ölçülen değerlerin en küçüğüdür.
3.14 Kontrol birimi
TS EN 61347-2-7 besleme değiştirme sistemi, batarya doldurma cihazı ve uygun olduğu durumda deney işlemi için bir düzenden meydana gelen birim veya birimler.
3.14 Otomatik deney fonksiyonu
IEC 62034’nin kapsamında bulunan, acil aydınlatma çalışması için otomatik deney fonksiyonu.

Genel kurallar

IEC 61347-1, Madde 4’teki kurallar uygulanır.
Bir dizi lamba tipinin çalışması için beyan değerlerine sahip kontrol düzeninde; Madde 15, Madde 16, Madde 17, Madde 18, Madde 19, Madde 20, Madde 22 ve Madde 34’deki deneyler her bir beyan değerli lamba tipi ile tekrarlanmalıdır. Diğer deneyler için en yüksek beyan gücüne sahip lamba tipi seçilmelidir.
TS EN 61347-2-7 otomatik deney fonksiyonu içeren kontrol düzeni için bu standarddaki Ek K’de belirtildiği gibi IEC 62034’teki ilgili kurallar uygulanır.

Deneyler hakkında genel açıklamalar

IEC 61347-1 Madde 5’teki kurallar, aşağıdaki ilave kurallar ile birlikte uygulanır: Numunelerin sayısı:
Aşağıda verilen sayıda numune deneye tabi tutulmalıdır:
– Madde 6’dan Madde 12’ye kadar, Madde 15’ten Madde 27’ye kadar ve Madde 29’dan Madde 34’e kadar olan deneyler için bir birim,
– Deney süresini azaltmak amacıyla Madde 15’teki deneyler için 3 birim kullanılabilir
– Madde 28 Arıza şartlarıındaki deney için bir birim (gerekli görülürse, imalatçıya danışılarak ilave birimler veya bileşenler gerekli olabilir),
– Gerekmesi durumunda, kontrol düzeni ile birlikte sağlanan tipte ve markada veya kontrol düzeni imalatçısı tarafından belirlenen tiplerde yeni bataryalar sağlanmalıdır.
Aksi belirtilmedikçe, batarya gerilimi kontrol düzeni bağlantı uçları arasında ölçülmelidir.
TS EN 61347-2-7 otomatik deney fonksiyonu içeren kontrol düzeninde, deney için tedarik edilen kontrol düzeni tüm ilave sistem bileşenleri ve otomatik deney fonksiyonunun düzgün çalışmasını doğrulamak için gerekli olan herhangi bir dış yazılımla birlikte sağlanmalıdır.

Sınıflandırma

IEC 61347-1, Madde 6’daki özellikler uygulanır.
TS EN 61347-2-7 ilave olarak, kontrol düzeni aşağıdaki gibi IEC 62034’e uygun olarak acil aydınlatma çalışması için otomatik deney fonksiyonu içermesine göre sınıflandırılmalıdır:
– Otomatik deney fonksiyonu olan,
– Otomatik deney fonksiyonu olmayan.

İşaretleme

İşaretlenecek maddeler

Ayrılmaz kontrol düzeni haricindeki kontrol düzenleri, aşağıdaki zorunlu işaretlemelerle birlikte IEC 61347-1 Madde 7.2’teki özelliklere uygun olarak açık ve dayanıklı şekilde işaretlenmelidir:
– TS EN 61347-2-7 açık devre gerilimi ile birlikte IEC 61347-1 Madde 7.1’in a), b), c), d), e), f), k) ve I) bentleri (deneyden geçirilmeden, sadece uyarı için),
– Mahfazası olmayan kontrol düzeninin yalnızca IEC 61347-1 Madde 7.1 a) ve b) bentleri ile işaretlenmesi gerekir,
– Uygulanabilirse, sigortanın tip ve beyan akım değerinin gösterilişi,
– Bu standarda uygun olan elektronik kontrol düzeni aşağıdaki sembol ile işaretlenmelidir:
– Otomatik deney fonksiyonu ile birlikte sağlanmış olarak sınıflandırılan kontrol düzeni aşağıdaki sembol ile işaretlenmelidir:
– Madde 35’e göre aşağıdaki bağlantı uçları arasındaki en yüksek çalışma gerilimi (etkin) beyanı
• Çıkış bağlantı uçları,
• Uygulanabilirse, herhangi bir çıkış bağlantı ucu ile toprak.
TS EN 61347-2-7 bu iki değerin herbiri için işaretleme, çalışma gerilimi 500 V’a eşit veya 500V’tan daha düşük olduğunda 10 V’luk kademelerle ve çalışma gerilimi 500 V’tan daha yüksek olduğunda 50 V’luk kademelerle yapılmadır. En yüksek çalışma geriliminin işaretlenmesi, çıkış bağlantı uçları arasındaki en yüksek ve herhangi bir çıkış bağlantı ucu ile toprak arasındaki en yüksek olmak üzere iki durumda da yapılır. Bu iki gerilimden yalnızca daha yüksek olanının işaretlenmesi kabul edilir.
İşaretleme U – OUT = …V.. şeklinde olmalıdır.

Sağlanacak bilgiler

TS EN 61347-2-7 yukarıdaki zorunlu işaretlemelere ilave olarak, uygulanabilirse, aşağıdaki bilgiler balast üzerinde verilmeli ya da imalatçının kataloğunda veya benzeri yayınlarında yer almalıdır:
Not 1 – Ayrılmaz kontrol düzeni için, bu maddedeki özellikler IEC 60598-2-22’ye göre gerekli olan eşdeğer bilginin sağlanması ile karşılanabilir.
– Aşağıdakilerle birlikte IEC 61347-1 Madde 7.1’in h), i), j), ve n) bentleri,
– Balastın, sadece dengeleme veya kesintili olarak yeniden doldurma devrelerine sahip olmayan batarya beslemesinde kullanılması için uygun olup olmadığının belirtilmesi,
– Balastla çalıştırabilen her bir lamba için acil çalışma beyan süresi,
– Kontrol düzeninin yüksek riskli görev alanı aydınlatmasındaki aydınlatma armatürlerinde kullanılması için amaçlanıp amaçlanmadığı ile ilgili bilgi,
– Kontrol düzeninin, besleme gerilimi polarite değişikliğine karşı dayanıklı olup olmadığının belirtilmesi,
– Balastla çalıştırabilen her bir lamba için acil balast lümen faktörü,
– Beyan edilen gerilim aralığı üzerinde amaçlandığı gibi, balastın lambaya yol vereceği ve lambayı çalıştıracağı ortam sıcaklık aralığının sınırları. Batarya veya kontrol düzeninin diğer bölümleri farklı sınırlara sahip ise bu değerler beyan edilmelidir,
– İmalatçı besleme ve batarya devresi arasında kullanılan yalıtım tipini (örneğin, yalıtımsız, temel yalıtım veya çift/takviyeli yalıtım) beyan etmelidir,
– Yeniden doldurma cihazının Madde 22.3’teki deneyden sonra bataryayı normal olarak yeniden doldurup doldurmayacağı (örneğin, kendinden başlangıç konumuna gelen değiştirilebilir sigorta dahil edilerek) veya arızalanıp arızalanmayacağı (örneğin, tek çalışmalı koruyucu cihaz dahil edilerek) ile ilgili bilgiler,
– Balastla çalıştırılabilen herbir lamba için beyan d.a. çalışma geriliminde bataryadan sağlanan besleme akımı,
– TS EN 61347-2-7 doğru batarya seçimi için gerekli bilgi: Bu bilgiler aşağıdakileri ihtiva etmelidir:
• Batarya teknolojisi (örneğin NiCd, NiMH, vb.),
• İlgili standarda göre bataryanın tip gösterilişi (örneğin sıcaklık sınıflandırması, vb.),
• Bataryanın kapasitesi ve gerilimi,
• Kontrol düzeninin doldurma beyan değeri hakkında bilgi (en yüksek ve en düşük doldurma akımı ve gerilimi sınırları),
• Kontrol düzeni için talep edilen boşalma beyan değeri hakkında bilgi (en yüksek ve en düşük boşalma akımı ve gerilimi sınırları),
• Kontrol düzeni performanslarını sağlamak için sıcaklık beyan değeri
Not 2 – Tüm elektriksel bilgiler için 25 °C referans şartlar esas alınır. Not 3 – Batarya tipine ve imalatçıya yapılan atıf da kabul edilebilir.
– Otomatik deney fonksiyonuna sahip olan kontrol düzeninin montajı, devreye alınması ve kullanımı hakkında bilgi.

Gerilimli bölümlere kazaen temasa karşı koruma

IEC 61347-1 Madde 10’daki kurallar uygulanır.

Bağlantı uçları

IEC 61347-1 Madde 8’deki kurallar uygulanır.

Koruma topraklaması düzenleri

TS EN 61347-2-7 IEC 61347-1 Madde 9’daki kurallar uygulanır.

Neme dayanıklılık ve yalıtım

IEC 61347-1 Madde 11’deki kurallar uygulanır.

Elektriksel dayanım

IEC 61347-1 Madde 12’deki kurallar uygulanır.

Balast sargılarının ısıl dayanıklılık deneyi

IEC 61347-1 Madde 13’teki kurallar uygulanmaz.

Arıza şartları

Bu madde uygulanmaz.

Yol verme şartları

TS EN 61347-2-7 Balast/kontrol birimi, uygun lamba/lambalar yeterli sayıda anahtarlamaya erişecek şekilde tasarımlanmalıdır. Bu kurala uygunluk, aşağıdaki deney ile kontrol edilir:
Üç yeni lamba, 30 saniye “devrede” 120 saniye “devre dışı” olan bir çevrimde beyan çalışma geriliminde çalıştığında 200 anahtarlamayı gerçekleştirmelidir. Bir lamba 200 anahtarlamayı gerçekleştiremezse her biri 200 anahtarlamayı gerçekleştirmesi gereken ilave üç lamba deneye tabi tutulmalıdır.
200 anahtarlama, lamba KAPALI olan normal konumdan lamba AÇIK olan acil konuma geçerken meydana gelmelidir.
Bu deneyden sonra, balast/kontrol birimi beyan çalışma geriliminde 200 anahtarlama ile önceden şartlandırılmış üç lambaya yol vermeli ve çalıştırmalıdır.
İlave olarak aynı üç lamba, uygun şebekeyle çalışan referans balast/devreden yol almalı ve çalışmalıdır.

Lamba akımı

Bu maddedeki kurallar sadece floresan lambalara uygulanır. Diğer ışık kaynakları içim olan özellikler inceleme aşamasındadır.
Kontrol düzeni, referans lambaya aktarılan ark akımını, referans bir kontrol düzeni ile çalıştığında aynı lambaya verilen ark akımının % 125’ni geçmeyen bir değere sınırlamalıdır. Ölçmeler 25 °C ortam sıcaklığında yapılmalı, deney kontrol düzeni kendi beyan çalışma geriliminde çalıştırılman ve uygun referans kontrol düzeni kendi beyan gerilimi ve frekansında çalıştırmalıdır.
Referans lambalar ve balastlar, IEC 60081, IEC 60901, IEC 60921 ve IEC 60929’a uygun olmalıdır.

Besleme akımı

Beyan d.a. çalışma geriliminde bataryadan gelen besleme akımı, balast referans lamba ile çalıştırıldığında beyan edilen değerin ± % 15’inden fazla farklı olmamalıdır.
Besleme düşük empedanslı ve düşük endüktanslı olmalıdır (Yalnızca balasttan uzakta olan bataryalara uygulanabilir).
Bu kurala uygunluk, ölçme ile kontrol edilir.

Herhangi bir uçtaki en büyük akım (ön ısıtmalı katot ile)

TS EN 61347-2-7 Bu maddedeki kurallar sadece floresan lambalara uygulanır. Diğer ışık kaynakları için olan özellikler inceleme aşamasındadır.
Katot bağlantı uçlarının herhangi birinden geçen akım, IEC 60081 ve IEC 60901’deki ilgili lamba föyünde verilen değeri aşmamalıdır.
TS EN 61347-2-7 Bu kurala uygunluk, IEC 60929 Madde 11’de açıklanan ilgili deneyler ve ölçmeler ile kontrol edilir.

Lamba çalışma akımı dalga biçimleri

Bu maddedeki kurallar sadece floresan lambalara uygulanır. Diğer ışık kaynakları için olan özellikler inceleme aşamasındadır.
Balastlar, doğru dalga biçimini sağlamalıdır.
Kendi beyan çalışma gerilimi ile beslenen balast ile ilişkili referans lambaya kararlı durumda sağlanan akımın dalga biçimi, tepe noktası IEC 60081 ve IEC 60901’deki ilgili lamba föyünde belirtilen beyan lamba akımının 1,7 katını aşmayacak şekilde olmalıdır.
İlave olarak, tepe akımı ölçülen etkin lamba akımının 3 katını aşmamalıdır. Bu kurala uygunluk, ölçme ile kontrol edilir.

İşlevsel güvenlik (EBLF)

Bu maddedeki kurallar sadece floresan lambalara uygulanır. Diğer ışık kaynakları ile ilgili kurallar inceleme aşamasındadır. Ölçmeler, başlangıç ışık akısı ölçmeleri için uygun lamba standardına göre yaşlandırılmış yeni bir lamba kullanılarak yapılmalıdır.
Kontrol düzeni ile ilişkili uygun lamba, acil konuma değiştirme yapıldıktan sonra gerekli ışık çıkışını sağlamalıdır. 25 “C’taki acil çalışma sırasında beyan edilen acil balast lümen faktörü (EBLF) elde edilirse bu durum doğrulanmış olur.
Bu kurala uygunluk, aşağıdaki deneyle kontrol edilir:
Batarya ile veya batarya olmadan sağlanan elektronik kontrol düzeni:
EBLF ölçmeleri için, tamamen şarj olmuş bir bataryayı temsil eden gerilimler ve lamba sönmeden hemen önce mevcut olan batarya gerilimi aşağıdaki gibi kullanılır:

Değiştirme işlemi

Normal konumundan acil konuma değiştirme işlemi beyan besleme geriliminin 0,6 katından daha az olmayan bir değerde meydana gelmelidir. Değiştirme işlemi beyan besleme geriliminin 0,85 katından daha büyük bir değerde meydana gelmemelidir.
Balasta ait normal şebeke beslemesi, 0,5 s içinde beyan geriliminin 0,6 katına azaltılmalıdır. Bu değerden sonra acil mod lambaları çalışmalıdır.
Balast, her bir çevrim 2 s devre kapalı ve 2 s devre açık olacak şekilde 500 defa açılıp kapatılmalıdır (beyan besleme geriliminin 0,85 katında). Bu çevrimler boyunca ve çevrimlerin tamamlanmasından sonra balast, acil mod çalışmasına anahtarlandığında acil mod lambasını çalıştırmalıdır.

Yeniden doldurma cihazı

Sağlanması durumunda yeniden doldurma cihazı, beyan ortam sıcaklık aralığı üzerinde 24 h içinde bataryayı doldurmak için ve beyan çalışma geriliminin (aralık) 0,9 katı ile 1,06 katı aralığında çalıştığında kontrol düzeni imalatçısı tarafından belirtilen beyan doldurma performansını sağlamalıdır.
Bataryaları doldurma amacıyla bağımsız acil aydınlatma armatürlerine ait olan kontrol düzenlerine gömülü olan transformatörler IEC 61558-2-1:2009, IEC 61558-2-6:2009 ve IEC 61558-2-16:2009’daki ilgili özelliklere uygun olmalıdır. Bu özellikler IEC 61558-1:2005+Amd 1:2009’da Madde 4.2 ve Madde 5.13’te belirtilmiştir.
Yeniden doldurma cihazının çıkış gerilimi, bataryalar bağlıyken veya bağlı değilken çalışma sırasında 50 V d.a.’yı geçmemelidir.
Bu kurala uygunluk, Madde 22.1 ila Madde 22.5’teki deneyler ile kontrol edilir.

Düşük sıcaklık çalışması – Batarya 48 saat boyunca doldurulmalı ve sonra, Çizelge 1 ‘deki gerilim elde edilinceye kadar boşaltılmalıdır.

Değerler (20 ± 5) °C’luk ortam sıcaklığında uygulanır ve tercih edilen süre, IEC 60598-2-22 A.4.2 d) ve A.5.2 c)’de belirtilmiştir.
Daha sonra yeniden doldurma cihazı, tamamen boşalmış bir bataryayı, beyan besleme geriliminin 0,9 katında ve beyan edilen ortam sıcaklık aralığının en küçük değerinde (beyan edilmemişse oda sıcaklığında) doldurmak üzere 24 saat süreyle çalıştırılmalıdır.
Deney boyunca, bataryalar ve lambalar dahil olmak üzere bütün bölümler deney kabinine yerleştirilmelidir. Deney bataryasının ortam sıcaklık değeri sınırı balast için beyan edilen değerden farklı olduğunda, batarya kendi beyan edilen sıcaklık değerinin en düşüğünde ayrı olarak tutulmalıdır.
Daha sonra, normal aydınlatma besleme arızası simüle edilmeli ve batarya, lambayı kontrol düzeni üzerinden beyan çalışma süresi boyunca çalıştırmalıdır. Beyan çalışma süresinin sonunda, ölçülen batarya gerilimi Madde 20’de belirtildiği gibi en az Vmin olmalıdır.
Bu kurala uygunluk, ölçme ile kontrol edilir.

Yüksek sıcaklık çalışması -Madde 22.1’deki deney, beyan besleme geriliminin 0,9 katında ancak beyan edilen ortam sıcaklık aralığının en büyük değerinde tekrarlanır.

Daha sonra, normal aydınlatma besleme arızası simüle edilmeli ve batarya, lambayı kontrol düzeni üzerinden beyan çalışma süresi boyunca çalıştırmalıdır. Beyan çalışma süresinin sonunda, ölçülen batarya gerilimi Madde 20’de belirtildiği gibi en az Vmin olmalıdır.
Deney boyunca, bataryalar ve lambalar dahil olmak üzere bütün bölümler deney kabinine yerleştirilmelidir. Deney bataryasının ortam sıcaklık değeri sınırı balast için beyan edilen değerden farklı olduğunda, batarya kendi beyan edilen sıcaklık değerinin en düşüğünde ayrı olarak tutulmalıdır.
Bu kurala uygunluk, ölçme ile kontrol edilir.

Olağan dışı çalışma durumu – Yeniden doldurma cihazı, beyan besleme geriliminin 1,1 katında ve beyan edilen ortam sıcaklık aralığının en büyük değerinde, batarya kısa devre bağlantısıyla değiştirilerek devre dışı edilmek suretiyle çalıştırılmalıdır. Kararlı şartlara ulaşılıncaya veya bir koruyucu cihaz (örneğin, sigorta veya ısıl eleman) çalışıncaya kadar deneye devam edilmelidir.

Yeniden doldurma cihazından hiçbir alev veya erimiş malzeme yayılması olmamalı veya yanıcı gazlar ortaya çıkmamalıdır.
Deney periyodu tamamlandığında, kısa devre bağlantısı çıkarılmalı, batarya tekrar bağlanmalı ve gerektiği durumda kullanıcının değiştirebildiği sigorta elemanları değiştirilmelidir. Yeniden yükleme cihazı güvenli şekilde kalmalıdır. Kendinden başlangıç konumuna gelen veya kullanıcının değiştirebildiği koruyucu cihazlar içeren doldurma cihazı durumlarında, normal bataryanın yeniden dolumu gerçekleşmelidir.

En yüksek çıkış gerilimi – Yeniden doldurma cihazının çıkış gerilimi, bataryaların bağlı olduğu ve olmadığı durumda, beyan besleme geriliminin 1,1 katında çalıştırıldığında 50 V d.a. değerini geçmemelidir.

Bu kurala uygunluk ölçme ile kontrol edilir.

Batarya doldurma ve boşalma karakteristikleri – Madde 22.1 ‘deki deney, beyan çalışma geriliminin 0,9 ve 1,1 katlarında fakat (25 ± 2) °C referans ortam çalışma sıcaklık karakteristiklerinde tekrar edilir.

Doldurma ve boşalma çevrimleri boyunca, bataryaya uygulanan akım ve gerilim karakteristikleri Madde 7.2’de belirtildiği gibi balast üreticisi tarafından beyan edilen değerler içinde olmalıdır.
Bu kurala uygunluk, ölçme ile kontrol edilir.

Lamba arızası – Herhangi bir lamba (acil veya normal çalışan aydınlatma lambaları) arızası bataryanın doldurma akımını kesmemeli ve bataryanın çalışmasını bozan aşırı yüke neden olmamalıdır.

Bu kurala uygunluk, bataryanın doldurulması esnasında lamba çıkarılarak kontrol edilir. Deney beyan besleme gerilimi şartları altında ve (25 ± 2) °C’ta gerçekleştirilir.

Aşırı boşalmaya karşı koruma

Kurşun asit bataryalar kullanılan kontrol düzeni ve seri halde üç veya daha fazla nikel-kadmiyum bataryalar kullanılan kontrol düzeni veya bir veya daha fazla NiMH hücreli batarya kullanılan kontrol düzeni, münferit hücrelerin ters polaritesine karşı korunmalıdır. Bu koruma, batarya gerilimi aşağıda a) ile c) bendlerinde belirlenen Vdüşük değerine düştüğünde ilave batarya boşalmasını aşağıda belirtilen akıma sınırlayan elektrik sisteminin birleştirilmesiyle elde edilmelidir.
Bu kural, hücre sayısı dikkate alınmaksızın nikel metal hidrit batarya kullanılan bütün acil kontrol düzenlerine uygulanır.
Bu koruma sistemi, normal besleme önceki durumuna gelinceye kadar, tabi olarak yenilenmeden dolayı batarya gerilim yükselmesi meydana gelse dahi, bir lamba veya dönüştürücü tarafından bataryaların daha fazla boşalmasını önlemelidir.
Bu kurala uygunluk, aşağıdaki deney ile kontrol edilir.
Tam doldurma çevriminden sonra (beyan geriliminde 24 saat), beyan gerilimi ve boşalma akımı acil mod çevrimi esnasında tam boşalmaya (veya batarya kesme anahtarlaması) kadar ölçülür. Batarya gerilimi Vdüşük değerinin altına düşmemeli ve boşalma akımı yukarıda belirtilen değeri aşmamalıdır. Deney (25 ± 2) °C’ta gerçekleştirilmelidir.

24 Gösterge

Balast, birleşik veya bağlantılı bir göstergeye sahip ise IEC 60598-2-22 Madde 22.6.7’deki özelliklere uygun olmalıdır.
Bu kurala uygunluk muayene ile kontrol edilir.

25 Uzaktan kontrol, bekleme modu ve durdurma modu

Not – Bekleme modu ve durdurma modu fonksiyonlarıyla ilgili açıklamalar IEC 60598-2-22 Ek D’de verilmiştir.

25.1 Batarya ile acil aydınlatma lambaları arasında değiştirme cihazı dışında hiç bir anahtar olmamalıdır.

Kontrol düzeni, bekleme modu veya durdurma modu deney düzeneklerinden başka acil devreyi / devreleri şebeke beslemesinden ayıran elle veya kendiliğinden başlangıç konumuna gelmeyen herhangi bir anahtarı ihtiva etmemelidir.

25.2 Bekleme modu düzeneğine sahip olan bir kontrol düzeni, acil modundan bekleme moduna değiştirmek için, bir kontrol cihazı veya uzaktan kontrollü bağlantı düzeneğiyle ile donatılmalıdır. Normal beslemenin sağlanması durumunda çalışma otomatik olarak normal moda çevrilmelidir.

Uzaktan durdurma düzenekleri ile kullanılması amaçlanan kontrol düzeni, uzaktan durdurma devresine kadar bağlantı düzeni ile donatılmalıdır.
Bu kurala uygunluk, muayene ile kontrol edilir.

25.3 Uzaktan durdurma düzenine sahip olan kontrol düzeninin acil modda çalışması, uzaktan kontrol cihazına kadar olan bağlantısında bir kısa devreden veya toprağa temastan etkilenmemelidir.

Bu kurala uygunluk, Madde 28.2’teki deneylerle birlikte bu bağlantı arızalarının simülasyonu ile kontrol edilmelidir.

25.4 Kontrol düzeni ile donatılan bekleme moduna veya uzaktan durdurma düzeneklerine sahip olan kontrol düzeni için uzaktan kontrol cihazının çalışması, kontrol düzeninin bataryasından ve normal şebeke beslemesinden bağımsız olmalıdır.

Bu kurala uygunluk, muayene ile kontrol edilir.

25.5 Acil modda, bekleme modu düzenine sahip olan kontrol düzeninin çalışması, uzaktan kontrollü değiştirme cihazının bağlantısındaki kesintiden, kısa devreden veya toprağa temastan etkilenmemelidir.

Bu kurala uygunluk, Madde 28.2’te verilen deneylerle birlikte, bu bağlantı arızalarının simülasyonu ile kontrol edilmelidir.

25.6 Bekleme modu veya durdurma düzenine sahip olan kontrol düzeninde, kontrol düzeni bekleme modunda iken bataryalardaki akım boşalmaları, aşağıda belirtilen değerleri aşmamalıdır.

26 Sıcaklık çevrimi deneyi ve dayanıklılık deneyi

Kontrol düzeni, işletme esnasında yeterli bir şekilde çalışmalıdır. Bu kurala uygunluk aşağıdaki deneyler ile kontrol edilmelidir.
Balast, imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) uygun olarak monte edilmeli, beyan gerilim aralığının en büyük geriliminde uygun olan beyan değerli lamba/lambalar ile birlikte çalıştırılmalı ve aşağıdaki gibi sıcaklık çevrimi deneyi ve dayanıklılık deneyine tabi tutulmalıdır:
a) Sıcaklık çevrimi deneyi, başlangıçta ortam sıcaklığı aralığının alt sınırında 1 saat süreyle yapılmalıdır. Daha sonra sıcaklık, ortam sıcaklığı aralığının üst sınırına kadar yükseltilmeli ve 1 saat süreyle burada muhafaza edilmelidir. Bu şekilde 5 sıcaklık çevrimi yapılmalıdır.
b) Dayanıklılık deneyi, tc’yi oluşturan ortam sıcaklığında 50 saat süre ile gerçekleştirilmedir.
Bu sürenin sonunda ve oda sıcaklığına kadar soğutulduktan sonra kontrol düzeni, kendi beyan çalışma gerilimindeki lambalara tekrar yol vermeli ve bunları çalıştırmalıdır.

27 Polarite değişikliği

Balastın besleme gerilimi polarite değişikliğine karşı korumalı olduğu beyan edildiğinde balast, ters gerilim ile 1 saat süreyle çalışabilmelidir.
Bu kurala uygunluk, en büyük d.a. çalışma geriliminde 1 saat süreyle ters polaritede çalışan ballast ve uygun lamba/lambalar ile birlikte kontrol edilir. Bu deney periyodunun sonunda, besleme kaynağı doğru olarak bağlanmalı ve lamba normal olarak yol almalı ve çalışmalıdır.

28 Arıza şartları

28.1 IEC 61347-1 Madde 14’teki kurallar uygulanır.
28.2 Kontrol düzeninin acil modda çalışması, kontrol düzenine kadar olan bağlantısındaki bir kesintiden, kısa devreden veya toprağa temastan etkilenmemelidir.
Bu kurala uygunluk, acil mod çalışması esnasında bu besleme bağlantı arızalarının simülasyonu ile kontrol edilmelidir. Kontrol düzeni, normal olarak deney esnasında çalışmalıdır.

29 Yapılış

29.1.1 Bataryalar ile birlikte sağlanan balast, Ek l’daki kuralları karşılayan bir batarya ihtiva etmeli ve en az 4 yıl boyunca normal çalışma için tasarımlanmalıdır. Bu batarya, sadece aydınlatma armatürü veya buna bağlı cihaz / cihazlar içindeki acil modla ilgili fonksiyonlar için kullanılmalıdır.
Bu kurala uygunluk, muayene ve Ek l’da belirtilen deneyler ile kontrol edilir.

30 Yüzeysel kaçak yolu uzunlukları ve yalıtma aralıkları

IEC 61347-1 Madde 16’daki kurallar uygulanır.

J31 Vidalar, akım taşıyan bölümler ve bağlantılar
IEC 61347-1 Madde 17’deki kurallar uygulanır.

32 Isıya, ateşe ve yüzeysel kaçağa karşı dayanıklılık

IEC 61347-1 Madde 18’deki kurallar uygulanır.

33 Korozyona karşı dayanıklılık

IEC 61347-1 Madde 19’daki kurallar uygulanır.

34 Olağan dışı lamba şartları

34.1 Olağan dışı lamba şartları altında çalıştırıldığında, kontrol düzeni, güvenliği bozmamalıdır.

34.2 Flüoresan lambalarda kullanılan kontrol düzeni için olağan dışı şartlar Bu kurala uygunluk aşağıdaki deney ile kontrol edilir.

Balast imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) göre 1 saat süre boyunca çalıştırılarak aşağıdaki şartların her biri uygulanmalıdır:
a) Lamba veya lambaların biri takılmamalıdır,
b) Katotlardan birinin bozulması nedeniyle lamba çalışmamalıdır,
c) Katot devreleri sağlam olmasına rağmen lamba çalışmamalıdır (faal olmayan lamba),
ç) Katotlardan birinin faal olmamasına veya bozulmuş olmasına rağmen (doğrultma etkisi), lamba çalışmalıdır.
Faal olmayan bir lamba ile birlikte çalışmanın simule edildiği bir deneyde, her bir lamba katodunun yerine bir direnç bağlanır. Bu direnç değeri, IEC 60081 ve IEC 60901’deki ilgili lamba föylerinde belirtilen lambanın anma çalışma akımı değerinden ve aşağıdaki eşitlikte yerine konularak elde edilir:

34.3 Filamanlı lambalar için kullanılan d.a. beslemeli elektronik indirici dönüştürücüler ile ilgili olağan dışı şartlar

Olağan dışı şartlar altında çalıştırıldığında dönüştürücünün çıkış gerilimi beyan çıkış geriliminin % 115’ni aşmamalıdır.
Dönüştürücü imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) göre çalıştırılarak aşağıdaki şartların her biri 1 saat süreyle uygulanmalıdır:
a) Lamba takılmamalıdır.
b) Dönüştürücünün tasarımlandığı tipteki iki katı sayıda lamba, çıkış bağlantı uçlarına paralel olarak bağlanmalıdır.
c) Dönüştürücünün çıkış bağlantı uçları kısa devre edilmelidir. Dönüştürücü, birden fazla lambanın çalışması için tasarımlanmışsa, lambanın bağlanması için kullanılan çıkış bağlantı uçlarının her bir çifti, sırasıyla kısa devre edilmelidir.

34.4 LED modüller için kullanılan d.a. besmeli kontrol düzeni ile ilgili olağan dışı şartlar

34.4.1 İmalatçı tarafından başkaca belirtilmedikçe, Madde 34.4.2 ve Madde 34.4.3’teki kısa devre, 20 cm ve 200 cm uzunluğundaki iki ayrı çıkış kablosu ile yapılmalıdır. 34.4.2 Sabit gerilimli çıkış tipinde olan kontrol düzeni

Kontrol düzeni imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) göre çalıştırılarak aşağıdaki şartların her biri 1 saat süreyle uygulanmalıdır:
a) LED modülü takılmamalıdır. Kontrol düzeni çoklu çıkış devreleri ile tasarımlanmışsa, LED modülünün bağlanması için kullanılan karşılık gelen çıkış bağlantı uçlarının her bir çifti açılmalıdır.
b) Çıkış bağlantı uçlarına parallel olarak bağlanan, kontrol düzeninin tasarımlandığı LED modülleri veya eş değer yük iki katına çıkarılmalıdır.
c) Kontrol düzeninin çıkış bağlantı uçları kısa devre edilmelidir.
Kontrol düzeni çoklu çıkış devreleri ile tasarımlanmışsa, LED modülünün bağlanması için kullanılan karşılık gelen çıkış bağlantı uçlarının her bir çifti, sırasıyla kısa devre edilmelidir.

34.4.3 Sabit akımlı çıkış tipinde olan kontrol düzeni

Kontrol düzeni imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) göre çalıştırılarak aşağıdaki şartların her biri 1 saat süreyle uygulanmalıdır:
a) LED modülleri bağlanmamalıdır.
Kontrol düzeni çoklu çıkış devreleri ile tasarımlanmışsa, LED modülünün bağlanması için kullanılan karşılık gelen çıkış bağlantı uçlarının her bir çifti, sırasıyla açılmalı ve daha sonra tamamı aynı anda açılmalıdır.
Not – Bağlantı uçlarının tamamının aynı anda açılması, açık yük şartları için gereklidir.
b) Çıkış bağlantı uçlarına parallel olarak bağlanan, kontrol düzeninin tasarımlandığı LED modülleri veya eş değer yük iki katına çıkarılmalıdır.
c) Kontrol düzeninin çıkış bağlantı uçları kısa devre edilmelidir.
Kontrol düzeni çoklu çıkış devreleri ile tasarımlanmışsa, LED modülünün bağlanması için kullanılan karşılık gelen çıkış bağlantı uçlarının her bir çifti, sırasıyla kısa devre edilmelidir.
34.5 Boşalmalı lambalar (fluoresan lambalar hariç) için kullanılan d.a. besmeli kontrol düzenlerine ait ballast ile ilgili olağan dışı şartlar
Balast imalatçının talimatlarına (belirtilmişse, soğutucular dahil) göre çalıştırılarak aşağıdaki şartların her biri 1 saat süreyle uygulanmalıdır:
a) Lamba takılmamalıdır veya ateşlenmemelidir.
b) Bek sızdırma yapar.
Şekil 3 – Kontrol düzeninin bekteki kaçağa dayanıp dayanmadığını deneye tabi tutmak için devre
c) Durumu Şekil 4’teki devre ile deneye tabi tutulur.
Devredeki lamba Şekil 4’te gösterilen deney devresi ile değiştirilir.
Her iki akım yönü kontrol edilmelidir: Balast bağlantı ucu 1 devre iletkeni 1 ile ve balast bağlantı ucu 1 devre iletkeni 2
Deneye, akımı normal lamba akımının iki katına eşit bir değere akımı ayarlamak için R2 direnci değiştirilerek başlanır, bu akıma erişildiğinde R2 artık değiştirilmez.
1 saat sonra kontrol düzeninin dahili koruması çalışmamışsa, R2direnci akımı en büyük normal lamba akımının üç katına kadar artıracak şekilde ayarlanır.
c) Lamba çalışmalı, ancak doğrultma yapmalıdır.
a) Durumu, çıkış açık iken deneye tabi tutulur.
b) Durumu, Şekil 3’teki devre ile deneye tabi tutulur.
Kontrol düzeninin dahili koruması akımın normal lamba akımının iki katına ulaşmasından önce çalışırsa, kontrol düzeni R2 direnci değiştirilmek suretiyle koruma düzeninin çalışmasına sebep olan en düşük akımın 0,95 katına eşit akımla yüklenir. Koruma düzeninin çalışmasına sebep olan en küçük akım, ilk olarak kontrol düzenini normal lamba akımında çalıştırara k ve kademeli olarak çıkış akımını % 2’lik adımlar halinde (her bir
adım kararlı durum sağlanana kadar muhafaza edilir) koruma düzeni çalışana kadar artırarak belirlenir. Ancak, akım normal lamba akımının üç katından daha yüksek bir değere ayarlanmamalıdır.
Kararlı durum şartına, ortamın üzerindeki sıcaklık artışının yarım saat aralıklarla alınan ardışık iki ölçümü arasındaki farkın 1 K’yi geçmediği zaman ulaşıldığı kabul edilir.

34.6 Uygunluk

Kontrol düzeni, Madde 34.2 ila Madde 34.5’te belirtilen olağan dışı şartlar altında çalıştırıldığında, hiçbir alev veya erimiş malzeme yayılması olmayacak veya yanıcı gaz ortaya çıkmayacak şekilde tasarımlanmış olmalıdır. IEC 61347-1 Madde 10.1’e uygun olarak kazaen temasa karşı koruma bozulmamalıdır. Deneylerden sonra lamba kontrol düzeni ortam sıcaklığına döndüğünde yaklaşık 500 V d. a geriliminde ölçülen yalıtım direnci 1 MD’dan daha az olmamalıdır. Dönüştürücüden yayılan gazın yanıcı olup olmadığını kontrol etmek için yüksek frekanslı ark jeneratörü ile bir deney yapılır.
35 İlgili bileşenlerin korunması

35.1 Tepe gerilimi sınırları

Eşdeğer katot dirençleri ile sağlanan olağan çalışma şartlarında ve olağan dışı çalışma şartlarında Madde 34’te belirtildiği gibi çıkış bağlantı uçlarındaki gerilim Çizelge 2’de belirtilen izin verilen azami tepe gerilimini hiçbir zaman aşmamalıdır.

35.2 Çalışma gerilimi sınırları

Normal çalışma şartlarında ve anahtarlamadan veya yol verme işleminin başlangıcından 5 s sonra, çıkış bağlantı uçlarındaki gerilim kontrol düzeni için beyan edilen en yüksek çalışma gerilimini aşmamalıdır.

35.3 Uygunluk

Madde 35.1 ve Madde 35.2’ye uygunluğu kontrol etmek için ölçülen çıkış gerilimleri herhangi bir bağlantı ucu ile toprak arasında olmalıdır. İlave olarak, çıkış bağlantı uçları arasında görünen gerilimler, gerilimin ilgili bileşenler içerisindeki yalıtım bariyerleri üzerinde mevcut olduğu durumlarda ölçülmelidir.
EkL (Bilgi için)
Normal şebeke beslemesi ile çalışan elektronik kontrol düzeni ve bataryadan beslenen acil modda çalışan kontrol düzeni arasındaki
uyumluluk
Bu Ek, yalnızca IEC 61347-2-3 standardının kapsamındaki fluoresan lambalarda kullanılan elektronik kontrol düzeni ile birlikte çalışan ve sürekli modda çalışması amaçlanan acil aydınlatmada kullanılan bataryadan beslenen elektronik kontrol düzenini kapsar.

L.1 Değiştirme

L.1.1 Genel

Normal (sürekli) ile acil çalışma arasındaki (her iki yönlü-sürekliden acil moda ve tam tersi) değiştirme işlemi için belirlenmemiş bir zamanlama ile, şebekeden beslenen elektronik kontrol düzeninin lamba arızasını tesbit etmesi ve normal şebeke beslemesinin normal hale gelmesi üzerine lamba kaynağını kapatması mümkün olur. Bu durumların riskini azaltmak ile farklı imalatçıların şebeke ve acil durum kontrol düzeni uyumluluğunu arttırmak için değiştirme işleminin zamanlamasına yönelik bir tanımlama yapılabilir.
Bilgi için verilen bu ek, istenmeyen “lamba hatası tespiti” riskini azaltmakta kullanılabilen iki ayrı deney işlemini detaylı olarak anlatır.
Bunlar:
İşlem A: Zamanlama Muayenesi (bk. Madde L.1.2) ve değiştirme gerilimi (bk. Madde L.2)
veya
İşlem B: Muayene (bk. Madde L.1.3) ve değiştirme gerilimi (bk. Madde L.2)
Bu Standard kapsamına giren ve bu ekteki İşlem A kurallarını karşılayan kontrol düzenleri aşağıdaki sembol ile işaretlenebilir.

L.1.2 İşlem A-Zamanlama muayenesi

Acil elektronik kontrol düzeni, değiştirme devresi ile sağlanmışsa, birleşik değiştirme işlemli acil kontrol düzeni için aşağıdaki zamanlama deneyi (bk. Şekil L.1) karşılanmalıdır:
a) Sürekli çalışmadan acil çalışmaya geçiş
Elektronik kontrol düzeninin besleme geriliminin kapanma zamanından sonra, lambayı kontrol düzeninin çıkış bağlantı uçlarından ayırmak için 50 ms ve 500 ms arasında bir süre olmalıdır.
b) Acil çalışmadan sürekli çalışmaya geçiş
Lambalar, şebekeden çalışan elektronik kontrol düzeninin besleme gerilimi normal hale gelmeden en az 5 ms önce şebekeden çalışan elektronik kontrol düzeninin bağlantı uçlarına bağlanmalıdır.
Zamanlama Şeması
Değiştirme işleminin uygunluğu, bu maddenin a) ve b) bentlerinde belirlenen zamanlamayı doğrulamak için bir osiloskop kullanılarak bataryalı acil kontrol düzeninin değiştirme işlemi boyunca doğrulanmalıdır.
Bu deneye uygun acil kontrol düzeninin, fluoresan lambalar için kullanılan şebekeden çalışan elektronik kontrol düzeninin tüm tipleri ile birlikte başarılı bir şekilde çalışması beklenebilir.
L.1.3 İşlem B – muayene
Acil aydınlatma kontrol düzeni değiştirme devresi ile birlikte sağlanmış ise, doğru çalışmayı onaylamak amacıyla tam acil ve şebeke sistemi için aşağıdaki fonksiyon deneyi kullanılabilir.
a) Besleme gerilimini, Şekil L.2’de aşağıdaki koşullarla birlikte tanımlanan karakteristikle açma ve kapama:
L.2 A ve B İşlemleri – değiştirme gerilimleri
Normal şebekeden çalışan elektronik kontrol düzeni ile bataryadan beslenen acil çalışma kontrol düzeni arasındaki uyumluluğu sağlamak için, bataryadan beslenen acil çalışma kontrol düzeninin doğrultucusu açık olduğunda, şebekeden çalışan elektronik kontrol düzeninin lamba bağlantı uçlarında ve lamba bağlantı uçları ile toprak arasında hiç bir gerilim olmamalıdır.
Uygunluk; şebekeden çalışan ilgili elektronik kontrol düzenini bağlamak için kullanılan bataryadan beslenen acil çalışma kontrol düzeni bağlantı uçlarında ve acil mod çalışması sırasında bu bağlantı uçları ile toprak arasında bulunan gerilim ölçülerek kontrol edilir. Bu gerilimler 10V’u aşmamalıdır.

TS EN 6134-2-7 Standardı İçin Kayıt Olun

TS EN 61347-2-7
TS EN 61347-2-7 Lamba kontrol düzeni Bölüm 2-7: Acil aydınlatmada kullanılan (bağımsız) bataryadan beslenen elektronik kontrol düzeni için özel kurallar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top