TS EN 54-4 YANGIN ALGILAMA VE YANGIN ALÂRM SİSTEMLERİ BÖLÜM 4 : GÜÇ BESLEME TEÇHİZATI

Kayma gerilimi

Pile uygulandığında pili tam dolu durumda tutan gerilim. Kayma gerilimi pil imalatçısı tarafından belirtilir.

Son gerilim

Boşaltılması gereken bir pile uygulanacak, tavsiye edilen en küçük gerilim. Son gerilim pil imalatçısı tarafından belirtilir.

Bu standardın amacı için, aşağıdaki kısaltmalar uygulanır. g.b.t. : güç besleme teçhizatı ( EN 54-1, Şekil 1’de verilen L ) k.g.t : kontrol ve gösterge teçhizatı ( EN 54-1, Şekil 1’de verilen B )

Bu standarda uygun olması için, g.b.t. Madde 4, Madde 5, Madde 6, Madde 7 ve Madde 8’in şartlarını sağlamalı ve Madde 9’da tarif edildiği gibi deneye tabi tutulmalı ve deneylerin şartlarını sağlamalıdır.

Güç kaynakları

Bir yangın algılama ve yangın alârm sistemine güç sağlamak için en az iki güç besleme olmalıdır: ana güç beslemesi ve yedek güç beslemesi. Ana güç beslemesi yerel elektrik şebekesinden veya eşdeğer bir sistemden aldığı güçle çalışacak şekilde tasarımlanmalıdır.

En az bir yedek güç beslemesi şarj edilebilir bir pil olmalıdır.

g.b.t., pili şarj etmek için kullanılan yükleme şarj cihazını ihtiva etmeli ve pili tam dolu durumda muhafaza etmelidir.

Her güç beslemesi kullanılacağı yangın algılama ve yangın alârm sisteminin kısımlarını kendi başına çalıştırabilmelidir.

Ana güç beslemesi devrede iken pili izlemeyle bağlantılı akımların dışında bu kaynak yangın algılama ve yangın alârm sisteminin öncelikli kaynağı olmalıdır.

Ana güç beslemesi kesilirse, bu durumda g.b.t. otomatik olarak bir yedek güç beslemesine geçmelidir. Ana güç beslemesi tekrar devreye girdiğinde, g.b.t. otomatik olarak başlangıçtaki durumuna

Ana güç kaynağından güç beslenmesi

  1. a) Yedek güç kaynağının durumundan bağımsız olarak imalatçının verilerinde verilen şartlara uygun çalışabilmelidir. Bu çalışma pilin şarj durumuna veya pile bağlantının açık veya kısa devre ile yapılmasını kapsar.
  2. b) İlâve olarak pil veya piller için gerekli şarj akımı sağlanabilmelidir.

5.2 Yedek güç kaynağından ( pil ) güç beslenmesi

Yedek güç kaynağından çalıştığında g.b.t., ana güç kaynağının durumundan bağımsız olarak imalatçının ilgili verilerinde belirtilen şartlara uygun çalışabilmelidir.

Pil

Pil, diğer yangın algılama ve yangın alârm teçhizatını içerisine alan bir mahfazaya yerleştirilmişse, bu durumda pil sızdırmaz tipli olmalı ve imalatçının verilerine uygun olarak yerleştirilmelidir.

Şarj cihazı

  1. a) Pili otomatik olarak şarj edebilecek,
  2. b) Son gerilimine boşalan bir pilin 24 h içerisindeki ve diğer bir 48 h içerisindeki anma kapasitesinin en az % 80’inin tekrar şarj edilebileceği,

Pili izleme ile ilişkili akımlar dışında, şarj gerilimi pil geriliminin altında olduğunda, pil şarj cihazı tarafından boşaltılmamalıdır.

g.b.t. aşağıdaki hataları tanıyabilme ve sinyal verme kabiliyetine sahip olmalıdır. Güç besleme teçhizatı,

  1. a) Ana güç kaynağının kesilmesini müteakip 30 min içerisinde,
  2. b) Yedek güç kaynağının kesilmesini müteakip 15 min içerisinde,

Malzemeler, tasarım ve imalat

Tasarım muayene işlemine yardımcı olmak için imalatçı,

  1. a) Tasarımın g.b.t’nin bütün elemanlarının tasarımında kullanılan kurallar dizisine eşlik eden bir kalite yönetim sistemine uygun olarak yapıldığını,

Mekanik tasarım

g.b.t.’nin mahfazası belgelendirmede tavsiye edilen metoda uygun olarak sağlam bir yapıda olmalıdır. Mahfaza en azından IEC 529:1989’da verilen IP 30 sınıflandırmasını sağlamalıdır.

g.b.t. ya ayrı bir mahfazaya ya da diğer yangın algılama ve yangın alârm sistemi teçhizatıyla bağlantılı mahfazalara yerleştirilmelidir.

g.b.t. k.g.t içersine yerleştirilmişse bu durumda güç kaynaklarının ayarı ve bağlantısının açılması için elle kontrollere, sigortalara, kalibrasyon elemanlarına v.b. yalnızca EN 54-2’de verilen Seviye 3’te erişilebilir olmalıdır.

Elektrik tasarımı

Dışarıda kısa devrelerin meydana gelmesi durumunda ısı üretiminden dolayı hiçbir tehlikenin oluşmadığından emin olmak için bütün çıkışlar uygun güç sınırlamalarına sahip olmalıdır.

Güç besleme ara yüzü

g.b.t’nin ayrı bir mahfazada bulunan bir k.g.t ile birlikte kullanılması tasarlanıyor ise, bu durumda kısa bir devre veya bir yoldaki kesilmenin diğerini etkilemeyeceği şekilde k.g.t’ye en az iki geçiş yolu için bir ara yüz sağlanmalıdır.

İmâlatçı deneyi yapacak kuruluşa g.b.t. ile birlikte gönderilmesi gereken montaj ve kullanıcı belgelerini hazırlamalıdır. Bu belgeler en azından aşağıdakileri ihtiva etmelidir:

  1. a) Teçhizatın genel bir tarifi,
  2. b) Aşağıda verilenler dahil sistemin diğer elemanlarıyla mekanik ve elektriksel uygunluğun bir değerlendirmesine imkân tanıyacak, g.b.t.’nin giriş ve çıkışlarının teknik özellikleri (EN 54-1’de belirtildiği gibi):

1) Tavsiye edilen işlem için güç şartları,

2) Her bir giriş ve çıkış için en büyük ve en küçük elektriksel kapasiteler ( anma değerleri ),

3) Geçiş yollarıyla çalışan iletişim parametreleri ile ilgili bilgiler,

4) Sigorta anma değerleri,

5) g.b.t ile kullanım için uygun pillerin tipleri ve en büyük ve en küçük kapasiteleri,

6) Ana güç kaynağı bağlı değilken g.b.t. ile pilden çekilen en büyük akım.

  1. c) Aşağıdakiler dahil montaj bilgisi,

1) Çeşitli çevrelerdeki kullanıma uygunluk,

2) Montaj talimatları,

3) Giriş ve çıkış bağlantıları için talimatlar.

ç) Görevlendirme talimatları

  1. d) İşletme talimatları,
  2. e) Bakım bilgisi.

 

TS EN 54-4 Yangın Algılama Ve Yangın Alârm Sistemleri Bölüm 4 : Güç Besleme Teçhizatı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top